چکیده
زمینه و هدف: مکانیسمهای دفاعی فرآیندهایی در ساختار شخصیت هستند که بر سازش روانشناختی تأثیر میگذارند و بررسی رابطه مکانیسمهای دفاعی با حمایت اجتماعی ادراک شده و کیفیت زندگی که نقش کلیدی در سلامت روانی- اجتماعی زنان دارند، ضرورتی اجتناب ناپذیر است. هدف این مطالعه پیش بینی مکانیسمهای دفاعی بر اساس کیفیت زندگی و حمایت عاطفی- اجتماعی ادراک شده در زنان متاهل بود.
روش کار: روش مطالعه از نوع توصیفی- همبستگی بوده و نمونه پژوهش شامل 200 نفر از زنان متاهل20 تا 50 ساله مراجعه کننده به مرکز بهداشتی- درمانی سمیه شهر سنندج در سال 1394 بود که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه کیفیت زندگی، سبک های دفاعی و حمایت اجتماعی- عاطفی ادراک شده بود. دادهها از طریق Spss-16 و با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها: نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد از بین تمام مؤلفه های کیفیت زندگی، دو مؤلفه سلامت روانی و عملکرد اجتماعی قویترین ضریب بتا به ترتیب 34/0 و 25/0 را برای تبیین متغیر ملاک (مکانیسم دفاعی) فراهم میآورد. همچنین از بین مؤلفه های حمایت عاطفی- اجتماعی ادراک شده تنها مؤلفه خانواده (16/0) توانست متغیر ملاک مکانیسم های دفاعی را پیشبینی کند.
نتیجه گیری: طبق یافته ها میتوان گفت توجه به اقدامات آموزشی و تربیتی در راستای ارتقای سطح سلامت روانی و عملکرد اجتماعی بهتر، به عنوان تلاشهای پیشگیرانه و بنیادین جهت بهبودکیفیت زندگی و تقویت مکانیسمهای دفاعی رشدیافته در زنان متاهل ضرورتی اجتناب ناپذیر است.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |