عسگری مهدیه، شیرین آبادی فراهانی اعظم، زاغری تفرشی منصوره، نصیری ملیحه، سلج محمودی شراره. میزان مطابقت مراقبتهای پرستاری از پوست نوزادان با استانداردهای مراقبتی . مجله سلامت و مراقبت. 1396; 19 (2) :140-151
URL: http://hcjournal.arums.ac.ir/article-1-787-fa.html
گروه کودکان، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
چکیده: (4111 مشاهده)
زمینه و هدف: مراقبتهای پرستاری نوزادان، به دلیل جثه کوچک و عدم تکامل سیستمهای بدن، از حساسیت بیشتری برخوردار است. احتمال آسیبپذیری پوست نوزادان حین پایش و مراقبت و دستکاری آن، بدلیل تکامل کمتر ساختار و عملکرد پوست، زیاد است. پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان مطابقت مراقبتهای مرتبط با پوست نوزادان با استانداردهای مراقبتی در بخشهای مراقبت ویژه نوزادان بیمارستانهای منتخب دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام گردیده است.
روش کار: در این مطالعه توصیفی، 410 مورد مراقبت پرستاری از پوست نوزاد، در بخشهای مراقبت ویژه نوزادان بیمارستانهای منتخب دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی (امام حسین (ع)، مفید و مهدیه)، مشاهده و بررسی شد. نمونهها که بیماری پوستی خاصی نداشتند، به شیوه نمونهگیری زمانی و نمونه گیری از رویداد انتخاب شدند و اطلاعات، از طریق مشاهده مراقبتها و ثبت آن در فهرست وارسی پژوهشگر ساخته بر اساس منابع و استانداردهای موجود، جمعآوری و با استفاده از آمار توصیفی (فراوانی و درصد) در SPSSv16 تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: در این پژوهش، میزان مطابقت مراقبتهای پرستاری مرتبط با پوست نوزادان بستری در بخش مراقبت ویژه نوزادان بیمارستانهای منتخب، 1/76 درصد ارزیابی گردید. بیشترین تطابق با استاندارد (بالای 90٪) در موارد عدم استفاده از پودر در محل دیاپر، استفاده مناسب الکترودها روی پوست نوزاد، عدم استفاده از مواد ضد عفونی کننده نظیر بتادین روی پوست نوزاد، تعویض مکرر پوشک نوزاد جهت کاهش رطوبت محل دیاپر و ثابت نمودن مطمئن آنژیوکت با پانسمان شفاف بود و کمترین تطابق با استاندارد نیز در زمینه مستندسازی موارد تحت مراقبت و ارزیابی بود.
نتیجهگیری: بر اساس نتایج این پژوهش، مراقبتهای پرستاری مرتبط با پوست نوزادان در واحدهای مورد بررسی، در سطح مراقبتهای مطلوب محسوب میگردد؛ لیکن در بعضی موارد مراقبت در این زمینه در حد پایینتر بوده و هنوز با استانداردهای مراقبتی در بخش مراقبت ویژه نوزادان فاصله دارد. به نظر می رسد مدیران و مسئولان پرستاری لازم است توجه بیشتری به امکانات بخشهای ویژه نوزادان، آموزش کارکنان و نیز نظارت مداوم و موثر بر عملکرد آنان نشان دهند تا مراقبت های پرستاری نوزادان در سطح مطلوبتر ارائه شود و بویژه مراقبت پرستاری از پوست نوزادان به حد استاندارد برسد. همچنین وجود راهنمای بالینی مراقبت مناسب از پوست در بخشهای مراقبت ویژه نوزادان لازم است تا با استفاده از آن مراقبتها مورد بررسی قرار گیرند.
نوع مطالعه:
نیمه تجربی |
دریافت: 1395/7/1 | پذیرش: 1395/11/30 | انتشار: 1396/6/16