سید مرتضی حسینی سنجدک، امید فانی مکی، سید ابوالفضل وقار سیدین، دوره ۱۵، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۲ )
چکیده
زمینه و هدف: آسیبهای ناشی از سرسوزن یکی از مهمترین روشهای انتقال عوامل بیماریزا به پرستاران و دانشجویان پرستاری است. چنین آسیبهایی میتواند ناراحتیهای روانی و هزینههایی را بر افراد آسیبدیده و سازمانهای مراقبت از سلامت تحمیل کند. جهت ارائه راهکارهای پیشگیرانه در این حوادث اولین قدم شناسایی میزان شیوع و عوامل مرتبط با این حوادث است. لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان شیوع این آسیبها برخی عوامل مرتبط با آن در میان دانشجویان پرستاری بیرجند در سال ۱۳۹۱ انجام پذیرفت.
روش کار: در این پژوهش توصیفی- تحلیلی، ۲۱۴ نفر از دانشجویان پرستاری شرکت کردند. این شرکتکنندگان از بین دانشجویان ترمهای ۴، ۶ و ۸ در دانشگاههای آزاد اسلامی واحد بیرجند و دانشگاه علوم پزشکی بیرجند به روش سرشماری انتخاب شدند. اطلاعات از طریق پرسشنامه سه قسمتی پژوهشگرساخته جمعآوری شد. تجزیه و تحلیل از طریق آزمون چند دامنهای دانکن و کروسکال والیس به وسیله نرم افزار آماری SPSS (نسخه ۱۶) انجام شد.
یافته ها: از ۲۱۴ نفر از دانشجویان پرستاری با میانگین سنی ۴/۸±۲۱، ۳/۵۶٪ ،۱۲۱ نفر دچار آسیب با سرسوزن شده بودند. از نظر زمان وقوع آسیب مربوط به اجسام تیز، شایعترین زمان بعد از تزریق و قبل از دور انداختن سرسوزن بود (۵/۴۹٪). همچنین، در مورد اقدامات پس از آسیب، مهمترین اقدامات انجام شده به ترتیب شستشو با آب و صابون (۳۴٪) گزارش به مربی (۲۷٪) و فشردن محل آسیب (۲۳٪) بود. بیشترین میزان جراحت ناشی از سرسوزن در دانشجویان دختر (۷/۵۷٪)، مجرد (۳/۷۴٪) و ترم چهارم تحصیلی (۸/۳۸٪) بود.
نتیجهگیری: با توجه به شیوع آسیبهای ناشی از اجسام تیز در این مطالعه، ضرورت اتخاذ راهکارهای مناسب جهت اجرای اقدامات پیشگیریکننده مطرح میگردد. این راهکارها بهویژه باید بر دوره زمانی پس از تزریقات و قبل از دورانداختن سرسوزن متمرکز گردند. نتایج مطالعه همچنین ضرورت آموزشهای لازم در خصوص اقدامات مفید و پروتکلهای توصیه شده پس از آسیبهای ناشی از سرسوزن را در بین دانشجویان پرستاری نشان میدهد.
واژههای کلیدی: آسیب با سرسوزن، دانشجویان پرستاری، شیوع