عبدالرحمان چرکزی، الیاس بهادر، میترا مودی، حسین شهنازی، محمد علی عروجی، عقیل حبیبی سولا، زلیخا اکرامی، دوره ۱۵، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۲ )
چکیده
چکیده
زمینه: تعادل تصمیم گیری یکی از سازه های الگوی بین نظریه ای است که در آن افراد منافع و مضرات حاصل از تغییر رفتار را سبک سنگین کرده و بر اساس آن در جهت تغییر یا عدم تغییر رفتار مورد نظر تصمیم گیری می کنند. مطالعه حاضر با هدف تعیین تعادل تصمیم گیری مصرف سیگار و ارتباط آن با مراحل تغییر در افراد سیگاری صورت گرفت.
روش کار: تحلیل ثانویه بر روی ۳ مطالعه جداگانهدر شهرهای مختلف کشور در سالهای ۱۳۸۸ الی ۱۳۹۰ و بر روی ۱۱۰۸ نفر که بصورت نمونه گیری آسان وارد مطالعه شده بودند، انجام گرفت. ابزار مورد استفاده پرسشنامه تعادل تصمیم گیری مصرف سیگار ولیسر و همکاران و پرسشنامه مراحل تغییر پروچاسکا و همکاران بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS نسخه ۱۵ به همراه آمار توصیفی و آزمونهای کروسکال والیس و من ویتنی استفاده گردید.
یافته ها:دامنه سنی افراد مورد بررسی ۸۰- ۱۶ سال با میانگین و انحراف معیار ۱۷/۱۰±۵۸/۲۸ سال بود. عداد ۵۱۴ نفر (۳/۴۶ درصد) در مرحله پیش تفکر، ۲۲۲ نفر (۲۰ درصد) در مرحله تفکر، ۳۱۵ نفر (۴/۲۸ درصد) در مرحله آمادگی، ۳۲ نفر (۹/۲ درصد) در مرحله عمل و ۲۶ نفر (۳/۲ درصد) در مرحله نگهداری بودند. منافع مصرف سیگار در طول مراحل کاهش خطی دارد ولی مضرات مصرف سیگار نیز به جز در مرحله عمل افزایش نشان داد. همچنین مضرات و منافع مصرف سیگار در مرحله تفکر به یک تعادل رسیدند.
بین مراحل تغییر و منافع و مضرات مصرف سیگار ارتباط معنی داری وجود داشت (p≤۰,۰۵).
نتیجه گیری:نتایج این مطالعه نشان داد که میانگین نمرات منافع و مضرات مصرف سیگار در طول مراحل تغییر متفاوت از همدیگر بوده و همسو با الگوی مورد انتظار در الگوی بین نظریه ای است.