زمینه و هدف: اگر سالمندان تواناییهای خودمدیریتی خوب داشته باشند که آنها را به اندازه کافی قادر به کنترل منابع اجتماعی و فیزیکی کند، انتظار میرود که به بهزیستی فیزیکی و اجتماعی دست یابند و متعاقباً بهزیستی روانشناختی کامل را به همراه خواهد داشت؛ بنابراین هدف پژوهش حاضر تاثیر روان درمانی مثبتنگر بر تواناییهای خودمدیریتی سالمندان بود.
روش کار: طرح پژوهش حاضر از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه سالمندان مرد مقیم سرای سالمندان شهر کرج بود. بدین منظور از جامعه یاد شده با توجه به هدف تحقیق، نمونهای به حجم 24 نفر (12 نفر گروه کنترل و 12نفر گروه مداخله) با استفاده از روش نمونهگیری تصادفی و ملاکهای ورود و خروج انتخاب گردید. ابزار پژوهش شامل فرم کوتاه مقیاس تواناییهای خودمدیریتی بود. روان درمانگری گروهی مثبتنگر در طول 8 جلسه 75 دقیقهای به مدت دو ماه بر روی گروه مداخله اجرا گردید. در حالی که در طی این مدت، گروه کنترل برنامه عادی روزانه خود را دنبال میکرد. پس از اجرای برنامه آموزشی، مجدداً از هر دو گروه آزمون گرفته شد. دادهها با استفاده از آزمون تحلیل کواریانس چند متغیره تحلیل شد.
یافته ها: نمره کلی توانایی های خودمدیریتی پس از مداخله در دو گروه مداخله و کنترل تفاوت معناداری از لحاظ آماری داشت (003/0p=). همچنین نتایج نشان داد که نمرات پیش قدم شدن در برقراری رابطه، رفتار سرمایه گذاری، باورهای خودکارآمدی و چارچوب ذهنی مثبت در پسآزمون گروه مداخله به طور معناداری افزایش یافته بود (05/0p<)؛ اما نمرات، تنوع رفتاری و چند عملکردی بودن تغییر معناداری نداشت.
نتیجه گیری: نتایج این پژوهش نشان داد که می توان از روش روان درمانی مثبت نگر به عنوان روشی کارآمد برای افزایش تواناییهای خودمدیریتی سالمندان استفاده نمود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |