Ethics code: IR.KUMS.REC.1398.672
Kalhor F, Yaghubi H, Ganji K, Khajevand Khoshli A. Predicting Avoidance Strategies Based on General Concerns and Sleep Quality in Patients with Breast Cancer: the Mediating Role of Loneliness. JHC 2021; 23 (3) :259-270
URL:
http://hcjournal.arums.ac.ir/article-1-1282-fa.html
کلهر فاطمه، یعقوبی حمید، گنجی کامران، خواجوند خوشلی افسانه. پیش بینی راهبردهای اجتنابی بر اساس نگرانیهای عمومی و کیفیت خواب بیماران مبتلا به سرطان پستان: نقش میانجی احساس تنهایی. مجله سلامت و مراقبت. 1400; 23 (3) :259-270
URL: http://hcjournal.arums.ac.ir/article-1-1282-fa.html
گروه روانشناسی، واحد گرگان، دانشگاه آزاد اسلامی، گرگان، ایران--گروه روانشناسی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران
چکیده: (1088 مشاهده)
زمینه و هدف: رفتارهای اجتنابی در زنان مبتلا به سرطان با افزایش احساس تنهایی، بیشتر میشود. از طرفی این بیماران نگرانی بیشتری نسبت به سلامت خود حس میکنند و کیفیت خواب آنها نیز کاهش پیدا میکند. بنابراین هدف از پژوهش حاضر پیش بینی راهبردهای اجتنابی بر اساس نگرانیهای عمومی و کیفیت خواب در بیماران مبتلا به سرطان پستان با نقش میانجی احساس تنهایی بود.
روش کار: این پژوهش از نوع توصیفی همبستگی بود که تعداد 286 نفر از بیماران مبتلا به سرطان پستان مراجعه کننده به مراکز دولتی و خصوصی استان های تهران و البرز جهت مشارکت در این پژوهش انتخاب شدند. نمونه ها با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و مقیاس های حس تنهایی مرتبط با سرطان، نگرانیهای عمومی، شاخص کیفیت خواب پیتزبورگ و راهبرد اجتنابی را تکمیل کردند. دادههای پژوهش با استفاده از نرمافزارهای SPSS-23 و LISREL از طریق روشهای آماری آزمون تاییدی، تحلیل مسیر و همبستگی پیرسون مورد تجزیهوتحلیل قرار گرفت.
یافته ها: نتایج نشان داد که دو متغیر احساس تنهایی و راهبرد اجتنابی با کیفیت خواب و نگرانیهای عمومی در بیماران مبتلا به سرطان پستان رابطه معنیداری داشت (05/ 0<p). نتایج تحلیل مسیر نشان دهنده تاثیر مستقیم راهبرد اجتنابی بر نگرانیهای عمومی و کیفیت خواب و تاثیر غیرمستقیم حس تنهایی بر کیفیت خواب بود (05/ 0<p). ضمن اینکه تنهایی مرتبط با سرطان نتوانست نقش میانجی را در ارتباط بین راهبردهای اجتنابی و نگرانیهای عمومی ایفا نماید.
نتیجه گیری: میتوان گفت راهبردهای اجتنابی تاثیر مستقیمی بر نگران عمومی و کیفیت خواب بیماران مبتلا به سرطان میگذارد. همچنین حس تنهایی بر کیفیت خواب بیماران مبتلا به سرطان پستان اثر مستقیمی داشت. بنابراین میتوان از طریق بهبود راهبردهای اجتنابی کیفیت خواب این بیماران را بهبود بخشید و سطح نگرانی آنها را کاهش داد.
نوع مطالعه:
توصیفی- همبستگی |
موضوع مقاله:
روانپرستاری دریافت: 1400/3/14 | پذیرش: 1400/9/27 | انتشار: 1400/9/30