logo
دوره 26، شماره 3 - ( پائیز 1403 )                   جلد 26 شماره 3 صفحات 252-239 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.KHALUMS.REC.1402.010
Clinical trials code: IR.KHALUMS.REC.1402.010

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ghorbanzadeh K, SHiri A, Mazlomi S, Farajzadeh M, pashaei sabet F. Explaining the Challenges Related to Childbearing from the Perspective of Married Women Aged 15-49: A Qualitative Study. JHC 2024; 26 (3) :239-252
URL: http://hcjournal.arums.ac.ir/article-1-1568-fa.html
قربانزاده کبری، شیری افسانه، مظلومی شقایق، فرج زاده مریم، پاشایی ثابت فاطمه. تبیین چالش‬های مرتبط با فرزندآوری از دیدگاه زنان متاهل سنین 49-15: یک مطالعه کیفی. مجله سلامت و مراقبت. 1403; 26 (3) :239-252

URL: http://hcjournal.arums.ac.ir/article-1-1568-fa.html


گروه پرستاری، دانشکده علوم پزشکی خلخال، خلخال، ایران - کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده علوم پزشکی خلخال، خلخال، ایران
چکیده:   (20 مشاهده)
زمینه و هدف: فرزندآوری یکی از مولفه های مهم علم جمعیت و از جمله موضوعاتی است که در حوزه مسائل اجتماعی بسیار با اهمیت است. طی سال­های اخیر، لزوم کسب شناخت عمیقتری از فرایند تمایل افراد به فرزندآوری مطرح شده و ضروری است عوامل مستقیم و غیرمستقیم اثرگذار بر این شرایط شناسایی شود. هدف این مطالعه تبیین چالشهای مرتبط با فرزندآوری از دیدگاه زنان متاهل 15-49 سال بود.
روش کار: مطالعه کیفی حاضر در سال 1402 به روش تحلیل محتوای قراردادی مرسوم انجام شد. محل انجام پژوهش، محل زندگی و کار افراد در شهرستان خلخال بود. نمونه گیری به روش مبتنی بر هدف با رعایت اصل حداکثر تنوع انجام شد. پس از کسب رضایتنامه، مصاحبهها بصورت فردی و نیمه ساختاریافته با 24 نفر از زنان سنین باروری انجام و ضبط شد. جمعآوری دادهها تا رسیدن به مرحله اشباع ادامه یافت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش پنج مرحله ای پیشنهاد شده توسط گرانهایم و لاندمن (2004) استفاده شد.
یافته ها: از تحلیل مصاحبههای انجام شده با زنان متاهل در سنین باروری، 4 طبقه اصلی در زمینه فرزندآوری انتزاع گردید. این طبقات شامل چالشهای اقتصادی (مشکلات مالی و مشکلات تامین مسکن و مایحتاج زندگی)، عوامل فردی و خانوادگی (چالشهای شغلی مادر، مشکلات روحی و جسمی والدین، فردگرایی و گریز از دغدغههای فرزندپروری، جنسیت و تعداد دلخواه فرزند و حمایت ناکافی خانواده)، عوامل اجتماعی و فرهنگی (آینده تضمین نشده، الگوپذیری اجتماعی، کمبود امکانات فرزندپروری و سیاستهای فرزندآوری غیرموثر و ناکافی) و زایمان هراسی (تجربه ناخوشایند، تجربه زایمان و بارداری سخت) بود. مهمترین چالش در فرزندآوری، مشکلات اقتصادی با بیشترین مفهوم تکرارشونده در مصاحبهها بود.
نتیجه گیری: الگوپذیری از اجتماع و هنجارشدن کم فرزندی در جامعه، معضلات اقتصادی و اجتماعی از یک سو و گرایشهای فردگرایی زنان و گریز از دغدغه های فرزندپروری از سوی دیگر، خانواده ها را به سمت کم فرزندآوری سوق میدهد که نیاز به اتخاذ سیاستها و راهبردهای تسهیلگر جهت بهبود رفتار فرزندآوری دارد. یافتههای این مطالعه میتواند تصویر کوچکی از وضعیت فعلی تمایل و عدم تمایل به فرزندآوری افراد جامعه ارائه داده و به عنوان راهنمای عمل مسئولان در برنامهریزیهای کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت در جهت افزایش تمایل به فرزندآوری ایفای نقش نماید.
 
متن کامل [PDF 332 kb]   (18 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله اصیل | موضوع مقاله: بهداشت باروری
دریافت: 1403/3/23 | پذیرش: 1403/7/2 | انتشار: 1403/7/2

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.