Mirali Bidakhavidi Y, Jandaghi B, Smkhani Akbarinejhad H. Comparing the Effectiveness of Compassion-focused Therapy and Short-term Solution-focused Therapy on Self-esteem and Aggression in Female Adolescents with Self-injurious Behaviors. JHC 2024; 26 (4) :328-342
URL:
http://hcjournal.arums.ac.ir/article-1-1571-fa.html
میرعلی بیداخویدی یحیی، جندقی بهروز، اسمخانی اکبرینژاد هادی. مقایسه اثربخشی درمان متمرکز بر شفقت و درمان کوتاهمدت راهحلمحور بر عزتنفس و پرخاشگری نوجوانان دختر دارای رفتارهای خودجرحی. مجله سلامت و مراقبت. 1403; 26 (4) :328-342
URL: http://hcjournal.arums.ac.ir/article-1-1571-fa.html
گروه حقوق، دانشکده هدی، قم، ایران
چکیده: (165 مشاهده)
زمینه و هدف: خودجرحی یکی از مشکلاتی است که آسیبهای روانی و اجتماعی بسیاری بر جای میگذارد. شیوع این مشکل در بین نوجوانان بسیار زیاد بوده و تبدیل به یک معضل جدی شده است. هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان متمرکز بر شفقت و درمان کوتاهمدت راهحلمحور بر عزتنفس و پرخاشگری نوجوانان دختر دارای رفتارهای خودجرحی بود.
روش کار: این پژوهش از نوع نیمهتجربی با طرح پیشآزمون- پسآزمون- پیگیری و با گروه کنترل بود. جامعه آماری این مطالعه شامل کلیه دانشآموزان دختر دارای رفتارهای خودجرحی مقطع دوم متوسطه شهر تبریز بود که در سال تحصیلی 1402-1403 مشغول به تحصیل بودند. از بین آنها 45 نفر با روش نمونهگیری غیرتصادفی هدفمند انتخاب و بهصورت تصادفی به سه گروه تقسیم شدند (هر گروه 15 نفر). اعضای گروه های درمان متمرکز بر شفقت و درمان کوتاهمدت راهحلمحور، مداخله مختص خود را بهترتیب در 8 و 6 جلسه 5/1 ساعته دریافت کردند و گروه کنترل، درمانی دریافت نکرد. هر دو گروه، پیش، پس و 4 ماه پس از مداخله به پرسشنامههای عزتنفس کوپر اسمیت (1976) و پرخاشگری باس و پری (1992) پاسخ دادند. دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS-26 و آزمون های تحلیل واریانس با اندازهگیری مکرر و تست تعقیبی بونفرونی تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: بین نمرات عزت نفس و پرخاشگری در گروههای درمان و کنترل در پیشآزمون تفاوت معنیداری وجود نداشت. نتایج نشان داد که درمان متمرکز بر شفقت و درمان کوتاهمدت راهحلمحور در مقایسه با گروه کنترل منجر به افزایش عزتنفس و کاهش پرخاشگری نوجوانان دختر دارای رفتارهای خودجرحی شدهاند (0/001> p). در مرحله پیگیری، تأثیر درمان متمرکز بر شفقت و درمان کوتاهمدت راهحلمحور بر عزتنفس و پرخاشگری ماندگار بود (0/001> p). علاوه بر این، تأثیر درمان متمرکز بر شفقت و درمان کوتاهمدت راهحلمحور بر عزتنفس و پرخاشگری در پسآزمون و پیگیری تفاوت معنیداری نداشت.
نتیجهگیری: بر اساس یافتههای این پژوهش میتوان نتیجه گرفت که هر دو روش درمان متمرکز بر شفقت و درمان کوتاهمدت راهحلمحور موجب افزایش عزتنفس و کاهش پرخاشگری نوجوانان دختر دارای رفتارهای خودجرحی می شوند. بنابراین از این دو رویکرد درمانی میتوان در کاهش مشکلات روانی ناشی از خودجرحی در دختران نوجوانان استفاده کرد.
نوع مطالعه:
نیمه تجربی |
موضوع مقاله:
روانپرستاری دریافت: 1403/4/12 | پذیرش: 1403/9/20 | انتشار: 1403/10/10