چکیده
زمینه و هدف: امروزه مادران تحت تأثیر عواملی شیردهی را قطع کرده و تغذیه مصنوعی یا کمکی را برای کودک خود آغاز میکنند. این مسئله باعث صدمات جسمی و روانی بر کودکان و آسیبهای اقتصادی و اجتماعی در جوامع میشود. این تحقیق با هدف تاثیر برنامه آموزشی بر اساس تئوری رفتار برنامهریزی شده بر آگاهی و عملکرد شیردهی در زنان باردار نخست زا مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر همدان انجام شد.
روش کار: مطالعه حاضر یک مطالعه مداخلهای و نیمه تجربی میباشد که بر روی 87 زن باردار انجام شد. در گروه مداخله 44 نفر و در گروه کنترل 43 نفر مورد بررسی قرار گرفتند. بر اساس 4 منطقه بهداشتی و درمانی شهر همدان از هر منطقه بهصورت تصادفی دو مرکز انتخاب شده و سپس مراکز جهت نمونهگیری گروه مداخله و کنترل بهصورت تصادفی انتساب شدند. آموزش بر اساس اجزای تئوری رفتار برنامهریزی شده و اهداف رفتاری مشخص و در طی چهار جلسه آموزشی 45 تا 55 دقیقهای در طول 4 هفته صورت گرفت. میزان آگاهی و عملکرد شیردهی مادران با استفاده از پرسشنامهها و چک لیست بررسی شیر مادر ارزیابی گردید. اطلاعات حاصل با استفاده از spss-16 و آزمونهای آماری توصیفی و تحلیلی نظیر تی مستقل، من ویتنی و کای دو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: یافتهها نشان داد در میانگین نمره آگاهی، کنترل رفتار درک شده، هنجارهای ذهنی و عملکرد شیردهی بین زنان گروههای مداخله و کنترل بعد از انجام مداخله آموزشی تفاوت آماری معنیداری وجود داشت (05/0p<). از نظر میانگین نمرههای نگرش، قصد رفتاری و رفتار بین دو گروه تفاوت آماری معنیداری مشاهده نشد.
نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که آموزش اجرا شده بر اساس تئوری رفتار برنامهریزی شده قادر است سبب افزایش آگاهی و بهبود عملکرد شیردهی مادران شود. لذا طراحی و اجرای برنامههای آموزشی برای افزایش میزان آگاهی و بهبود عملکرد شیردهی بر اساس تئوریهای تغییر رفتار پیشنهاد میشود.
واژه های کلیدی: رفتار برنامهریزی شده، شیردهی، آگاهی، آموزش
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |