چکیده
زمینه و هدف: زایمان سزارین در ایران 4-3 برابر استاندارد جهانی است و 75 درصد سزارینهای انجام شده در ایران بدون اندیکاسیون طبی و بصورت انتخابی بوده است. با توجه به نقش آموزش بعنوان یک عنصر کلیدی در افزایش سازگاری با زایمان طبیعی و کاهش سزارینهای غیرضروری، پژوهش حاضر با هدف تاثیر برنامه آموزشی بر میزان آگاهی و ترجیح نوع زایمان در زنان نخست زا انجام گرفت.
روش کار: پژوهش حاضر مطالعهای مداخلهای با دو گروه مداخله و کنترل بود که بر روی 70 نفر (35 نفر گروه مداخله، 35 نفر گروه کنترل) از زنان باردار نخست زا (با قصد زایمان به روش سزارین) در مراکز بهداشتی درمانی شهر بندرعباس در سال 1392 انجام گرفت. روش نمونهگیری ترکیبی ازخوشهای و تصادفی ساده بود. ابزار گردآوری دادهها پرسشنامهای محقق ساخته بود. دادهها با استفاده از spss-16 و از طریق آزمون تی مستقل و تی زوجی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته ها: بین نمره آگاهی (001/0>p) و خودکارآمدی (001/0>p) بعد از انجام مداخله آموزشی در دو گروه اختلاف معنیداری دیده شد. پس از مداخله آموزشی در گروه مداخله 16 نفر (4/45%) از مادران زایمان طبیعی را بعنوان روش ترجیحی انتخاب نمودند. بعد از پیگیریهای تلفنی 11 نفر (42/31%) زایمان طبیعی انجام دادند.
نتیجه گیری: طراحی و اجرای برنامههای آموزشی پیوسته و سیستماتیک توسط کارکنان بهداشتی تاثیر بسزایی در زمینه تشویق مادران باردار به انجام زایمان طبیعی و کاهش سزارین داشت.
واژه های کلیدی: برنامه آموزشی، آگاهی، نخست زا، روش زایمان
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |