چکیده
زمینه: فقرآهن اختلال تغذیهای شایع در دنیا است و نوجوانان از گروههای در معرض خطرکم خونی ناشی از فقر آهن هستند. از آنجا که یکی از روش های مطرح برای آموزش نوجوانان، آموزش همتایان میباشد مطالعه حاضر با هدف مقایسه دو روش آموزش همتایان و مستقیم بر بسامد مصرف هفتگی مواد غذایی حاوی آهن و آگاهی در مورد فقرآهن در دانش آموزان دختر مقطع سوم راهنمایی شهر تبریز در سال 91- 90 انجام گرفت.
روش کار: مطالعه حاضر یک کارآزمایی بالینی تصادفی است که در10 مدرسه منتخب روی 885 دانشآموز دختر انجام شد. مدارس به روش نمونهگیری تصادفی از بین مدارس راهنمایی مناطق پنجگانه تبریز انتخاب شدند و بسامد مصرف هفتگی 30 آیتم غذایی حاوی آهن و سطح آگاهی در مورد فقرآهن دانشآموزان قبل و بعد از دو روش آموزشی همتایان (آموزش تعدادی از دانشآموزان یک کلاس به همشاگردی های خود) و مستقیم (آموزش توسط پژوهشگر) تعیین گردید. ابزار گردآوری دادهها، پرسشنامه خود ساخته حاوی اطلاعات فردی - اجتماعی و سوالات سنجش آگاهی و بسامد مصرف مواد غذایی غنی از آهن بود که پس از تعیین روایی و پایایی قبل و سه ماه بعد از مداخله آموزشی توسط نمونهها تکمیل و دادهها با استفاده از نرم افزارSPSS v.13 و آزمونهای توصیفی-تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: میانگین نمره آگاهی پیشآزمون در گروه آموزش همتایان از 1/50 به 7/69 و در گروه آموزش مستقیم از 5/54 به 5/70 در پسآزمون ارتقاء یافت که این تفاوت در هر دو گروه از نظر آماری معنیدار بود (001/0P=). تفاوت معنیداری در مقایسه بین دو گروه آموزشی در پسآزمون وجود داشت و میزان ارتقاء آگاهی در آموزش همتایان بطور معنیداری بیشتر از آموزش مستقیم بود (001/0=p). بسامد هفتگی مصرف گروه های غذایی، تفاوت معنیداری را بین دو گروه آموزشی قبل و بعد از مداخله نشان نداد.
نتیجه گیری: آموزش همتایان در افزایش آگاهی دانشآموزان در زمینه فقر آهن موثر است و از این رویکرد آموزشی ارزان می توان به عنوان روش آموزشی مکمل در کنار سایر روش های آموزشی در جهت ارتقاء آگاهی دانشآموزان استفاده نمود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |