logo
دوره 15، شماره 1 و 2 - ( بهار و تابستان 1392 )                   جلد 15 شماره 1 و 2 صفحات 58-68 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Sehhati Shafai F, Ebrahimi Mamaghani M, Mohammadalizadeh Charandabi S, Salmani R. Camparison of Peer Education and Direct Education Methods on Students' Knowledge about Iron Deficiency and Weekly Iron-rich Food Frequency . JHC 2013; 15 (1 and 2) :68-58
URL: http://hcjournal.arums.ac.ir/article-1-29-fa.html
صحتی شفائی فهیمه، ابراهیمی ممقانی مهرانگیز، محمدعلیزاده چرندابی سکینه، سلمانی رقیه. مقایسه دو روش آموزش همتایان و مستقیم بر بسامد مصرف هفتگی مواد غذایی حاوی آهن و آگاهی در مورد فقرآهن . مجله سلامت و مراقبت. 1392; 15 (1 و 2) :68-58

URL: http://hcjournal.arums.ac.ir/article-1-29-fa.html


چکیده:   (6465 مشاهده)

چکیده

زمینه: فقرآهن اختلال تغذیه­ای شایع در دنیا است و نوجوانان از گروههای در معرض خطرکم خونی ناشی از فقر آهن هستند. از آنجا که یکی از روش های مطرح برای آموزش نوجوانان، آموزش همتایان می­باشد مطالعه حاضر با هدف مقایسه دو روش آموزش همتایان و مستقیم بر بسامد مصرف هفتگی مواد غذایی حاوی آهن و آگاهی در مورد فقرآهن در دانش آموزان دختر مقطع سوم راهنمایی شهر تبریز در سال 91- 90 انجام گرفت.

روش کار: مطالعه حاضر یک کارآزمایی بالینی تصادفی است که در10 مدرسه منتخب روی 885 دانش­آموز دختر انجام شد. مدارس به روش نمونه­گیری تصادفی از بین مدارس راهنمایی مناطق پنجگانه تبریز انتخاب شدند و بسامد مصرف هفتگی 30 آیتم غذایی حاوی آهن و سطح آگاهی در مورد فقرآهن دانش­آموزان قبل و بعد از دو روش آموزشی همتایان (آموزش تعدادی از دانش­آموزان یک کلاس به همشاگردی های خود) و مستقیم (آموزش توسط پژوهشگر) تعیین گردید. ابزار گرد­آوری داده­ها، پرسشنامه خود ­ساخته حاوی اطلاعات فردی - اجتماعی و سوالات سنجش آگاهی و بسامد مصرف مواد غذایی غنی از آهن بود که پس از تعیین روایی و پایایی قبل و سه ماه بعد از مداخله آموزشی توسط نمونه­ها تکمیل و داده­ها با استفاده از نرم افزارSPSS v.13  و آزمون­های توصیفی-تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

یافته­ ها: میانگین نمره آگاهی پیش­آزمون در گروه آموزش همتایان از 1/50 به 7/69 و در گروه آموزش مستقیم از 5/54 به 5/70 در پس­آزمون ارتقاء یافت که این تفاوت در هر دو گروه از نظر آماری معنی­دار بود (001/0P=). تفاوت معنی­داری در مقایسه بین دو گروه آموزشی در پس­آزمون وجود داشت و میزان ارتقاء آگاهی در آموزش همتایان بطور معنی­داری بیشتر از آموزش مستقیم بود (001/0=p). بسامد هفتگی مصرف گروه های غذایی، تفاوت معنی­داری را بین دو گروه آموزشی قبل و بعد از مداخله نشان نداد.

نتیجه­ گیری: آموزش همتایان در افزایش آگاهی دانش­آموزان در زمینه فقر آهن موثر است و از این رویکرد آموزشی ارزان می توان به عنوان روش آموزشی مکمل در کنار سایر روش های آموزشی در جهت ارتقاء آگاهی دانش­آموزان استفاده نمود.

متن کامل [PDF 647 kb]   (1409 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله اصیل | موضوع مقاله: پرستاری
دریافت: 1392/12/17 | پذیرش: 1392/12/17 | انتشار: 1392/12/17

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.