زمینه و هدف: یکسوم عمر انسان در خواب سپری میشود. میزان سرحال بودن و موفقیت فرد در دوسوم زمان باقیمانده، با کیفیت خواب وی مرتبط است. این مطالعه با هدف بررسی کیفیت خواب دانشجویان دانشگاه محقق اردبیلی و عوامل مرتبط با آن انجام گرفت.
روش کار: در این مطالعه توصیفی- مقطعی، از بین دانشجویان دانشگاه محقق اردبیلی، نمونهای 400 نفری با روش نمونهگیری خوشهای چندمرحلهای انتخاب شده و از پرسشنامه جمعیتشناختی محققساخته و شاخص کیفیت خواب پیتزبورگ (PSQI) برای جمعآوری دادهها استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل دادهها نیز از آزمون t مستقل، تحلیل واریانس تکمتغیری و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد.
یافتهها: میانگین زمان خواب دانشجویان، 00:26 نیمه شب؛ ساعت بیداری، 07:49؛ میزان بیداری قبل از خواب 26 دقیقه؛ و میانگین خواب مفید 6 ساعت و 51 دقیقه بود. بالا بودن شاخص کیفیت خواب دانشجویان (24/6) از حداکثر نمره خواب مطلوب (5<) نشانگر نامطلوب بودن کیفیت خواب 214 نفر (5/53%) از دانشجویان بود. بین شاخص کیفیت خواب دانشجویان دختر و پسر و بومی و غیربومی تفاوت وجود نداشت ولی دانشجویان خوابگاهی از کیفیت خواب پایینی برخوردار بودند (01/0>p). همچنین کیفیت خواب دانشجویان، با ساعت خواب و بیداری قبل از خواب رابطه مستقیم و با میزان خواب واقعی و عملکرد تحصیلی، رابطه منفی داشت (01/0>p).
نتیجهگیری: نامطلوب بودن کیفیت خواب بیش از نیمی از دانشجویان ضرورت توجه جدی مسئولین، خانوادهها و خود دانشجویان را در راستای پیشگیری از پیامدهای منفی خواب نامطلوب و همچنین ارتقاء سلامت روانی، اجتماعی و جسمانی را نشان میدهد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |