چکیده
زمینه: امروزه در اندازه گیری سلامت،در نظر داشتن ابعاد چند گانه سلامتی و به بیان دیگر "کیفیت زندگی" بیش از پیش مطرح است. به دلیل نقش مهمی که پرستاران و کارکنان اداری در ارائه خدمات و مراقبت های بهداشتی و سلامتی جامعه ایفا می کنند، این مطالعه با هدف مقایسه کیفیت زندگی کارکنان ستادی و پرستاران مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل صورت پذیرفت.
روش کار: این مطالعه از نوع توصیفی – تحلیلی بود، که با هدف مقایسه کیفیت زندگی کارکنان اداری و پرستاران دانشگاه علوم پزشکی اردبیل در سال 91-1390، انجام گرفت. تعداد 250 پرستار بالینی و252 کارمند ستادی و اداری شاغل در ستاد معاونتها، دانشکده ها و مراکز بهداشت از روی لیست کارگزینی پس از تفکیک به شکل تصادفی انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه اطلاعات فردی- اجتماعی و عوامل شغلی و پرسش نامه معتبر کیفیت زندگی SF36 ترجمه جهاد دانشگاهی بود. پرسشنامه ها پس از جمع آوری با استفاده از نرم افزار spss19 و با بهره گیری از آزمون های توصیفی و تحلیلی مورد بررسی قرار گرفتند.
یافته ها: مردان 234 نفر(46 درصد) و زنان 268 نفر(54 درصد)از نمونه ها را تشکیل دادند، بیشترین نمونه ها با 44 درصد در سنین30 تا 40 سال قرار داشتند. نتایج نشان داد که نمره کلی سلامت جسمی و سلامت روانی در کارکنان ستادی نسبت به پرستاران دارای اختلاف معناداری بود(05/0>p). از نظر حیطه ها نیز، در حیطه های عملکرد جسمی، عملکرد اجتماعی و سلامت جسمی اختلاف آماری معناداری وجود داشت و کارکنان ستادی از وضعیت بهتری نسبت به پرستاران برخوردار بودند (05/0>p).
نتیجه گیری: شاید بتوان دلایل کیفیت مطلوب زندگی کارکنان ستادی را در مقایسه با پرستاران، شرایط سخت محیط کاری پرستاران و عدم توجه به حمایت و سلامت اجتماعی آنها، نوع وحجم کار و سختی کار پرستاران دانست. پیشنهاد می گردد مسئولان به ابعاد مختلف کیفیت زندگی پرستاران توجه کنند تا بهره وری مناسبی در امر ارائه خدمات پرستاری بوجود آید.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |