چکیده
زمینه: حرفه پرستاری تنش زاست و فشار روانی آن میتواند منجر به فرسودگی شغلی شود اما نوع ادراک از یک رویداد تنش زا و راهبرد مقابلهای بهکار رفته میتواند این رابطه را تعدیل کند. هدف پژوهش حاضر مقایسه فرسودگی شغلی پرستاران بخشهای ICU ، اورژانس، جراحی و ارتباط آن با تنیدگی ادراک شده و راهبرد مقابلهای آنان بود.
روش کار: پژوهش حاضر از نوع توصیفی همبستگی است. جامعه پژوهش کلیه پرستاران زن و مرد شاغل در بخشهای ICU ، اورژانس و جراحی چهار بیمارستان آموزشی دانشگاه علوم پزشکی مازندران در شهر ساری بودند (180=N). تعداد نمونه بر اساس جدول کرجسی و مورگان 120 نفر تعیین شد که از بین پرستاران بخشهای ICU، اورژانس و جراحی بیمارستانهای فوق الذکر، به شیوه نمونهگیری تصادفی- طبقهای انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامههای فرسودگی شغلی تدیم، تنیدگی ادراک شده کوهن و راهبردهای مقابلهای اندلر و پارکر بودند. جهت تحلیل دادهها از آزمونهای توصیفی – تحلیلی در نرم افزار SPSS v.19 استفاده شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که 16/64 درصد (77 نفر) از پرستاران سطح متوسط فرسودگی شغلی، 66/31 درصد (38 نفر) سطح بالا و 2/4 درصد (5 نفر) سطح پایین فرسودگی شغلی داشتند. از سوی دیگر تفاوت معناداری درفرسودگی شغلی پرستاران بخشهایICU، اورژانس وجراحی وجود ندارد (1.511F= ، 255. P=). بین تنیدگی ادراک شده، استفاده از راهبردهای هیجان مدار و اجتنابی با فرسودگی شغلی رابطه مثبت و معنادار (000. > P ،381. r= ،577. r= ،429. r=) و بین راهبرد تکلیف مدار و فرسودگی شغلی رابطه منفی و معنی دار وجود داشت (000. > P ،480.- =r).
نتیجه گیری: با توجه به بالا بودن میزان فرسودگی شغلی در پرستاران و مرتبط بودن آن با تنیدگی ادراک شده و راهبردهای مقابله با تنیدگی، شناسایی پرستارانی که تنیدگی ادراک شده بیشتری دارند یا از راهبردهای مقابله ای نامناسب استفاده می نمایند، ضروری است.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |