زمینه و هدف: با توجه به پژوهشهای موجود سبک فرزندپروری میتواند نقش مهمی در سلامت روانشناختی افراد داشته باشد. بنابراین، یکی از اقدامات اساسی در این زمینه شناسایی متغیرهایی است که در آن نقش دارند. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف شناخت نقش سبکهای دلبستگی و مؤلفههای هوش هیجانی در پیشبینی شیوهی فرزند پروری انجام شد.
روش کار: روش این مطالعه همبستگی بود. جامعه پژوهش شامل والدین شرکتکننده در طرح سنجش سلامت نوآموزان شهر خلخال در سال تحصیلی 94-1393 بودند. نمونه پژوهش شامل 160 نفر از والدین بود که با استفاده از نمونهگیری در دسترس انتخاب شد. برای گردآوری دادهها از پرسشنامههای سبکهای دلبستگی کولینز و رید، هوش هیجانی بار- اُن و پرسشنامه سبکهای فرزندپروری بامریند استفاده شد. دادههای پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS-18 و آزمونهای همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چند متغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: با توجه به نتایج پژوهش، سبک فرزندپروری سهلگیرانه با دلبستگی دوسوگرا، حل مسأله، استقلال، واقعگرایی و کنترل تکانه (05/0p<) و سبک فرزندپروری استبدادی با دلبستگی دوسوگرا و خود آگاهی هیجانی رابطه معناداری وجود داشت (02/0(p<. همچنین، سبک فرزندپروری مقتدرانه با دلبستگی اجتنابی و دوسوگرا و تمام مؤلفههای هوش هیجانی، به استثنای خود ابرازی رابطه معناداری داشت. نتایج تحلیل رگرسیون چند متغیره نشان داد که سبکهای دلبستگی دوسوگرا، اجتنابی و ایمن، سبک فرزندپروری سهلگیرانه و سبکهای دلبستگی دوسوگرا و اجتنابی سبک فرزندپروری استبدادی را پیشبینی کردند (001/0(p<. در بین مؤلفههای هوش هیجانی، واقعگرایی، حل مسأله و مسئولیتپذیری اجتماعی، سبک فرزندپروری سهلگیرانه، آگاهی هیجانی و خوشبینی سبک فرزندپروری استبدادی و خودشکوفایی و عزت نفس سبک فرزندپروری مقتدرانه را پیشبینی کردند (001/0(p<.
نتیجه گیری: با توجه به نقش سبکهای دلبستگی و هوش هیجانی در پیش بینی شیوه فرزندپروری، پیشنهاد میشود که این مؤلفهها در آموزشها و پژوهشهای آینده بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |