زمینه و هدف: بررسی عوامل مرتبط با کاهش موانع بهروهوری سازمانی در بعد روانشناختی از قبیل تعللورزی در پرستاران از اهمیت خاصی برخوردار است، هدف این پژوهش تعیین نقش عواطف مثبت و منفی و باورهای فراشناختی در پیشبینی تعللورزی رفتاری پرستاران بود.
روش کار: روش پژوهش حاضر توصیفی- همبستگی و جامعه آماری آن کلیه پرستاران شهرستان اردبیل بود. برای این منظور 200 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستانهای امام خمینی، علوی و فاطمی شهرستان اردبیل به شیوه نمونهگیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامههای مقیاس تعللورزی رفتاری (GPS)، مقیاس ارزیابی عاطفه مثبت و منفی (PANAS) و پرسشنامه باورهای فراشناختی (MCQ-30) استفاده شد. دادههای بهدست آمده با استفاده از روش همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چند متغیره در SPSS-20 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: نتایج نشان داد که بین تعللورزی رفتاری با متغیر عاطفه مثبت همبستگی منفی معنیدار (23/0-=r) و با عاطفه منفی همبستگی مثبت و معنیداری (10/0=r) وجود داشت. همچنین تعللورزی رفتاری همبستگی منفی و معنیداری با متغیر باورهای فراشناختی داشت (22/0-=r). نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نیز نشان داد که عاطفه مثبت و منفی پیشبینی کننده معنیدار تعللورزی رفتاری است. همچنین از بین مؤلفههای باورهای فراشناختی به جز مؤلفه نیاز به کنترل افکار سایر مؤلفههای باورهای فراشناختی پیشبینی کنندههای معنیدار تعللورزی رفتاری بودند.
نتیجه گیری: نتایج پژوهش نشان داد که عواطف مثبت و منفی و باورهای فراشناختی همبستگی معنیداری با تعللورزی در پرستاران داشتند، بنابراین توصیه میشود که پژوهشهای بعدی به صورت مداخلهای صورت گیرد و برای کاهش تعللورزی پرستاران از پروتکل آموزشی افزایش مهارتهای فراشناختی و مدیریت هیجانات استفاده شود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |