زمینه و هدف: تصمیمات و رفتارهایی که افراد در زمینه سبک زندگی خود میگیرند تحت تاثیر سطح سواد سلامت آنهاست. سطح پایین سواد سلامت با دانش محدود در زمینه غربالگری سرطان و نداشتن تمایل به انجام آن ارتباط دارد. مطالعه حاضر با هدف تعیین سطح سواد سلامت و ارتباط آن با رفتارهای غربالگری سرطان در کارکنان اداری دانشکدههای دانشگاه علوم پزشکی گیلان انجام شد.
روش کار: پژوهش حاضر، مطالعه ای مقطعی از نوع توصیفی- تحلیلی است که در آن 186نفر از کارکنان اداری دانشکدههای دانشگاه علوم پزشکی گیلان در سال 1394 مورد مطالعه قرار گرفتند. گردآوری داده ها با استفاده از پرسشنامهای مشتمل بر سه بخش، اطلاعات فردی، رفتارهای غربالگری سرطان، ابزار روا و بومی سواد سلامت HELIA انجام شد و با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی از طریقSPSS-20 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: نتایج بیانگر آن بود که 116 نفر از کارکنان زن (63.3%) و 148نفر آنها متاهل (82.2%) بودند. سطح سواد سلامت 106نفر از آنان مطلوب (57%) و 80 نفر متوسط (43%) بود. بین سطح سواد سلامت با تحصیلات (0.03=p)، وضعیت پوشش بیمه (0.04=p) و سابقه انجام پاپ اسمیر (0.04=p) ارتباط آماری معناداری مشاهده شد.
نتیجه گیری: برطبق نتایج، سطح سواد سلامت کارکنان اداری دانشگاه علوم پزشکی گیلان در سطح مطلوب و متوسط بود و کارکنانی که سطح تحصیلات بالاتری داشتند و تحت پوشش بیمه تکمیلی بودند، سطح سواد سلامت بالاتری داشتند. همچنین زنان با سطح سواد سلامت مطلوب در انجام آزمون غربالگری پاپ اسمیر بیشتر از سایرین مبادرت ورزیدند. آشنا نمودن کارکنان با آزمون های غربالگری سرطان با برگزاری کارگاه های آموزشی کارآمد و برنامه های ارتقای سلامت، میتواند گامی موثر در ارتقای سطح سواد سلامت افراد داشته باشد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |