زمینه و هدف: شاغلین حرفه اورژانس در معرض عوامل خطر مختلفی که ناشی از شغل آنهاست قرار میگیرند. فشارهای وارده ناشی از شغل اگر بیش از حد باشد، میتواند با ایجاد عوارض جسمی، روانی و رفتاری، سلامت وی را به مخاطره اندازد. این تحقیق با هدف بتعیین وضعیت سلامت کارکنان پیش بیمارستانی با استفاده از پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ در سال 92 13در دانشگاه علوم پزشکی گلستان صورت پذیرفت.
روش کار: در این مطالعه که بصورت مقطعی با رویکرد توصیفی- تحلیلی انجام شد تعداد 206 نفر واجد شرایط به روش سرشماری از بین کارکنان عملیاتی شاغل در پایگاههای اورژانس انتخاب و وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ بود که بر اساس مقیاس لیکرت سنجش و داده ها وارد spss-16 شده و با استفاده از آمار توصیفی، استنباطی، ضریب همبستگی پیرسون، آزمون توکی، تی و آنوا تحلیل شدند.
یافته ها: داده ها نشان داد 46 نفر (23.8%) از کارکنان عملیاتی اورژانس دارای سلامت عمومی پایین و 99 نفر (51.31%)، متوسط و 48 نفر (24.9%) سلامت عمومی خوبی داشتند. شاخصهای آماری نشان داد بعد اختلال در کارکرد اجتماعی بیشترین (9/2121.9٪) و بعد افسردگی کمترین (0٪) تاثیر را در کاهش سلامت عمومی داشت. ؟ همچنین بین بعد اختلال در کارکرد اجتماعی و نوع استخدام ارتباط معنیداری وجود داشت (0.027=p ) که آزمون توکی این اختلاف را بین نیروهای رسمی و قراردادی (0.021=p) و همچنین پیمانی با قراردادی (0.018=p) نشان داد.
نتیجه گیری: استرس شغلی میتواند اثرات نامطلوب بر عملکرد بالینی پرسنل پیش بیمارستانی و نیز سلامت روانی آنها داشته باشد بطوریکه اکثریت کارکنان سلامت متوسط به پایینی داشتند. با توجه به اجتناب ناپذیر بودن برخی از عوامل استرس زای شغلی، شناخت دقیق عوامل استرس زای محیط کار جهت تعدیل موارد ممکن و نیز به کارگیری تمهیداتی در جهت بهبود شرایط محیط کار از جمله راهکارهایی هستند که می تواند به حفظ سلامت حرفه ای این گروه از شاغلین کمک نماید.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |