چکیده
زمینه و هدف: دیابت ملیتوس نوع 2 یک بیماری مزمن با مشکلات و عوارض شدید است. این بیماری از
یک شیوع نسبتاً بالا در اغلب کشورها برخوردار بوده و دارای روند افزایشی نیز است،
بنابراین از مشکلات مهم بهداشت عمومی محسوب میگردد. موضوع مدیریت دیابت اقدامات
بهداشتی اولیه، ثانویه و ثالثیه را شامل میشود و برای بیماران نقش کلیدی را در نظر
میگیرد. تغییر سبک زندگی بیماران بویژه بهبود رفتارهای تغذیه ای آنها حائز اهمیت
ویژه ای در مدیریت این بیماری است، لذا در این مطالعه هدف بررسی مدیریت مراقبت
بیماران مبتلا به دیابت از بعد رفتار تغذیه ای در آنان جهت کنترل و مهار بیماریشان
است.
روش ها: در یک مطالعه مقطعی تعداد 100 بیمار مبتلا به دیابت 2 از
نواحی روستایی شهرستان ساریاز طریق نمونه گیری آسان و به طور تصادفی از میان
مراجعه کنندگان به کلینیک تخصصی دیابت انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از
پرونده پزشکی بیماران و پرسشنامه استفاده شد که دارای دو بخش شامل داده های
دموگرافیک و داده های مربوط به رفتار تغذیه ای بیماران دیابتی نوع 2 از نظر منابع
دریافت انرژی و ریز مغذیها بر مبنای پرسشنامه یاد آمد خوراک 24 ساعت بود. برای
پردازش داده های الگوهای مصرفی و محاسبه انرژی دریافتی از نرم افزار پردازش غذا !supportFootnotes]-->[1]
و برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از آزمون های آماری نظیر آزمون تی در نرم افزار SPSS استفاده شد.
یافته ها: میانگین سنی بیماران 86/52 سال بود. زنان اکثر بیماران را
تشکیل داده بودند. متوسط سالهای ابتلا به بیماری در میان پاسخ دهندگان 87/6 سال
بود و شاخص متوسط آنها 56/27 ، بنابراین دارای اضافه وزن بودند.
مهمترین منبع انرژی دریافتی آنها از چربیها (46درصد) بوده که حدود دو برابر
استاندارد RDA ، است. ضمناً وضعیت دریافت
ریزمغذیها نیز در اکثریت موارد بیشتر یا در حد مناسب استاندارد مربوطه بود.
نتیجه گیری: بر مبنای شواهد موجود مدیریت دیابت از لحاظ رعایت رژیم
غذایی به خصوص دریافت درشت مغذی ها و برخی مواد ریزمغذی جامعه مورد مطالعه در
وضعیت مناسبی قرار ندارد و تصمیمات مقتضی برای تغییر سبک زندگی و رفتارهای بیماران
باید انجام پذیرد.
واژه های کلیدی: دیابت ملیتوس، بیماران، مراقبت، مدیریت دیابت، یاد آمد
غذایی
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |