گروه پرستاری کودکان، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، رشت، ایران
چکیده: (4241 مشاهده)
زمینه و هدف: چاقی دوران کودکی، یکی از بزرگترین چالشهای بهداشت عمومی است. تغذیه مناسب یکی از بخشهای ضروری رشد سالم است. بسیاری از بیماریهای مزمن دوران بزرگسالی، ریشه در تغذیه دوران کودکی دارند و بخش عمده ای از الگوهای غذایی در کودکی شکل میگیرد. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط وضعیت تغذیه ای با چاقی در کودکان 12-8 سال شهر رشت انجام گرفت.
روش کار: پژوهش حاضر، یک مطالعه توصیفی- تحلیلی بود که روی 975 دانش آموز ابتدایی شهر رشت در سال 1393 انجام شد. نمونه ها به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه ای مشتمل بر دو بخش مشخصات دموگرافیک و اطلاعات تغذیه ای (CKCQ) استفاده شد. همچنین شاخص توده بدنی شرکت کنندگان محاسبه گردید. داده ها با استفاده آزمون های آماری توزیع فراوانی، کروسکال والیس، من ویتنی و رگرسیون لوجستیک چندگانه در نرم افزار SPSS-21 تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها: بر اساس نتایج مطالعه، 20 درصد (195 نفر) از واحدهای مورد پژوهش دارای اضافه وزن و 18/4 درصد (179 نفر) چاق بودند. در خصوص وضعیت تغذیه ای کودکان، نتایج نشان داد که بین خوردن صبحانه (0/008<p)، میوه و سبزیجات (0/003<p)، شکلات (0/036<p)، فست فود (0/01<p) و حبوبات (0/01<p) با چاقی ارتباط آماری معنی داری وجود داشت.
نتیجه گیری: با توجه به ارتباط مستقیم خوردن صبحانه، مصرف حبوبات و میوه و سبزی با وزن طبیعی و مصرف فستفود و شکلات با چاقی به نظر میرسد برای داشتن وضعیت تغذیه ای سالم و به دنبال آن کودکانی سالم، آموزش در سطح خانواده و جامعه ضروری میباشد.
نوع مطالعه:
توصيفي- تحليلي |
دریافت: 1396/6/7 | پذیرش: 1396/10/15 | انتشار: 1396/11/21